EXCLUSIV Averea președintei CSM, verificată de ANI/ Lia Savonea vrea limitarea competențelor Agenției – DOCUMENT

EXCLUSIV Averea președintei CSM, verificată de ANI/ Lia Savonea vrea limitarea competențelor Agenției – DOCUMENT

Agenția Națională de Integritate (ANI) face verificări privind averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, au declarat surse judiciare pentru mainnews.ro. Acțiunea vine după o sesizare formulată pe numele acesteia. Ulterior, Lia Savonea a transmis Comisiei Juridice a Senatului o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și de completare a legii de funcționare a ANI. Jurnaliștii Mainnews au încercat să ia legătura cu președintele CSM, însă acesta nu a răspuns întrebărilor adresate. Fostul președinte al Comisiei Juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că nu a primit nicio astfel de propunere din partea Liei Savonea.

ANI verifică averea Liei Savonea

Redacția Mainnews a adresat o cerere Agenției de Integritate pentru a preciza dacă se fac verificări privind averea președintelui CSM după ce în spațiul public au apărut informații privind bunurile deținute de Lia Savonea. ANI a menționat că la finalul verificărilor, persoana supusă controlului va fi informată de rezultat, fără a spune concret dacă există o lucrare în curs. Surse judiciare au precizat însă că există un dosar pe rolul ANI, deschis ca urmare a unei sesizări.

„Vă aducem la cunoștință faptul că instituţia nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenţiei, respectând astfel principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, „legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii

Având în vedere că lucrările aflate pe rolul Agenției Naționale de Integritate, în cazul în care acestea există, nu sunt informații publice, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, inspectorul de integritate va comunica stadiul evaluării, precum și soluția dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum și petentului”, este răspunsul instituției la solicitarea mainnews.ro.

Lia Savonea a propus restrângerea competențelor ANI

Cercetările ANI au fost demarate ca urmare a unei sesizări formulate pe numele președintelui CSM în luna iunie. Ulterior sesizării, pe 4 iulie, Savonea a înaintat Comisiei Juridice a Senatului, condusă la acel moment de Robert Cazanciuc, o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și completarea legii de funcționare a ANI.

Potrivit unor surse, ar fi vorba despre propuneri prin care competențele ANI ar fi restrânse.  Astfel, se propune limitarea evaluării pe ultimii trei ani anterior sesizării. În prezent, evaluarea poate fi făcută pe parcursul deținerii funcției publice, precum și în decursul a 3 ani după încetarea acesteia.

În condițiile în care o persoana care poate deține o funcție o perioadă mai mare, a limita evaluarea pe ultimii 3 ani de la deschiderea lucrării este echivalent cu a înlătura răspunderea, spun specialiștii consultați de mainnews.ro.

Proiectul prevede ca verificarea să fie realizată în cel mult 45 de zile, cu posibilitate de prelungirea cu alte 45 dacă există motive întemeiate. Termenul este dat în contextul în care în instrumentarea unei lucrări inspectorul de integritate poate solicita documente de la alte instituții, iar acestea au posibilitatea de a răspunde în 30 de zile. Totodată, după primirea documentelor solicitate, inspectorul poate solicita o expertiza extrajudiciară.

O altă modificare se referă la sensul diferențelor semnificative între averea deținută și cea declarată. Propunerea este ca diferența să fie mai mare decât echivalentul a 20 de salarii medii brute pe economie, de la data începerii procedurii de evaluare, între modificările intervenite în avere pe durata exercitării demnităților și funcțiilor publice și veniturile realizate în aceeași perioadă. Legea în vigoare prevede ca diferența semnificativă să fie mai mare de 10.000 euro sau echivalentul în lei.

Totodată, se propune includerea unui articol care să vizeze magistrații. Mai exact, dacă instanța ar constata că un magistrat se află în conflict de interese sau în stare de incompatibilitate, CSM ar urma să discute ce se întâmplă în cazul magistratului respectiv și nu să ia act de decizia instanței și să aplice o sancțiune disciplinară. Astfel, incompatibilitățile magistraților stabilite de instanțe nu ar conduce direct la sancționarea disciplinară cu retrogradarea gradului sau excluderea din magistratură.

Potrivit surselor mainnews.ro, proiectul prevede și eliminarea incompatibilităților pentru judecătorii Curții Constituționale.

„Nu îmi amintesc să fi existat o asemenea solicitare din partea șefei CSM, Lia Savonea. Au fost multe propuneri de modificare de-a lungul timpului. În niciun caz nu au existat discuții de acest gen cu doamna Lia Savonea”, a declarat Robert Cazanciuc, fostul președinte al Comisiei Juridice a Senatului, pentru mainnews.ro.

Până la ora transmiterii știrii, Lia Savonea nu a răspuns întrebărilor mainnews.ro.

Lia Savonea, reclamată la Parchet

Autorul sesizării ar fi transmis adrese mai multor instituţii din România şi europene, printre care Comisia de la Veneţia şi DNA. Cum procurorii anticorupţie nu mai investighează cauze cu magistraţi, plângerea a ajuns, cel mai probabil, la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Redacția Mainnews a cerut informații despre existența unui dosar, însă până în prezent reprezentanţii SIIJ nu au răspuns.

În denunț se face referire la averea Liei Savonea, fiind citate mai multe articole de presă.

Averea Liei Savonea

Conform informațiilor apărute în spațiul public, Lia Savonea deține împreună cu soțul său două case de locuit, în Chiajna și Alba, două mașini, BMW și Volkswagen, și bijuterii în valoare de 14.000 de euro.

Aceștia mai dețin două terenuri agricole în Alba, dar și patru terenuri intravilane, trei în județul Ilfov și două în Alba.

Veniturile anuale ale soțului Liei Savonea se ridică la 12.000 de lei, ca avocat pentru asistență juridică și reprezentare, dar a vândut în urmă cu un an șapte proprietăți imobiliare pentru care a încasat peste 1,5 milioane de lei și 270.000 de euro. De asemenea, acesta a vândut nu mai puțin de 6 imobile, cu terenuri aferente, și un apartament, totalul obținut din aceste tranzacții fiind de aproximativ 625.000 de euro.

Soții Savonea dețin mai multe conturi în lei, euro și dolari, suma fiind aproximativ 180.000 de euro. Conturile bancare conțin 325.057 de euro, 8.278 de dolari și 89.629 de lei.

Într-un an, Lia Savonea a primit 473.627 de lei de la CSM, iar de la Curtea de Apel București a mai primit 1.541 de lei (diferențe salariale).

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Leave a Reply

Your email address will not be published.